M’ha semblat superbonica la reflexió de hui de John Robb sobre les varietats d’espècies de cultiu desenvolupades al llarg de 10000 anys. Parla d’elles com una herència que ens aporta la capacitat de ser resilients i de viure en l’abundància. Hi ha moltes varietats de verdures i frutes adaptades a cada microclima, sól i formes de cultiu. I a mi m’han entrat ganes d’escriure sobre el que tenim al meu poble, les tomaques de Mutxamel, i les fabes. Són famoses, sobretot les tomaques, fins i tot les nomenen en una peli francesa

Si algú ha probat les variants que es comercialitzen per ahí, haurá notat que són molt dolcetes. És degut a que l’aigua tenia massa sal i la planta reacciona fent sucre. Les fabes igual. On pareixia que no podien plantar res, apareix una cosa tan màgica. I dic les que es comercialitzen, perqué com comenta John Robb, la varietat autòctona està perdent-se i no és fàcil de trobar. Així que sí, el que hem tardat 10000 anys en decantar en 50 anys ho hem desfet. Es veu que una planta tan delicada no va poder aguantar el ritme i el monocultiu de les agroindustrials.

Però no vull ser “ceniza”, hi han alguns projectes d’investigació que intenten recuperar-la. I han els bancs de llavor. Els quatre mutxameleros que encara guarden… I potser, si saberem cóm consumir eixes delicatessen, més iniciatives que hi hauria. En aquesta línea: fer un banc de receptes que reflexe la varietat de formes de cuinar eixos productes variats estic desenvolupant el PasiajedeTareas. (17/02/2013: ara ha passat a ser un projecte diferent, gràcies a treballar-lo amb Sonia i Laura, l’enllaç es aquest)

És una prova, un intent, un esborrany del que podria ser un arxiu de receptes variades i localitzades en un mapa que reflexara com un saber comú al que no donem molta importància és un factor molt important per a crear abundància i resiliència. Sempre he pensat que la cuina és com el software lliure, creador d’abundància. Bé, ja vorem…

Ara que si algú s’anima justament hui he probat a ficar-li un formulari per a que es puguen pujar receptes sense estar registrat. L’he probat amb les “empanadas de patata de Yecla” de Laura i funciona!. Ala qui vulga ja pot cuinar, apuntar i geolocalitzar!

4 comments on “Varietat i localització font d’abundància i resiliència

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *